Energielabel

Uw woonlasten bestaan voor een belangrijk deel uit energiekosten. Bij het kopen of huren van een woning is het daarom belangrijk dat u betrouwbare informatie heeft over de energiezuinigheid van de woning. Het energielabel geeft u deze informatie. Verkopers en verhuurders zijn verplicht een energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar of huurder.

Vanaf 2013 moeten huizenkopers en huurders zeker kunnen zijn van de aanwezigheid van een energielabel bij hun nieuwe woning: zonder het energielabel kan de woning dan niet verkocht worden en hoeven huurders minder huur te betalen.

Het energielabel voor woningen geeft met klassen (A++++ tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een woning is, in vergelijking met soortgelijke woningen. Energielabel A++++ (donkergroen) is extreem zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig. Een nieuwbouwwoning haalt naar verwachting een A+ of een A++ label.

Daarom kunt u (in de loop van 2012) van elke nieuwbouwwoning die te koop staat, zien wat het voorlopige energielabel is. Dit energielabel dient bij oplevering van de woning definitief te worden vastgesteld en gemeld bij de databank van agentschap NL. Zo bent u ervan verzekerd dat u een energiezuinige woning koopt!

a++++ EPC kleiner of gelijk aan 0,2
a+++ EPC tussen 0,21 - 0,4
a++ EPC tussen 0,41 - 0,6
a+ EPC tussen 0,61 - 0,8
a EPC tussen 0,81 - nog onbekend / EI tussen 0,81 - 1,05
b EI tussen 1,06 - 1,30
c EI tussen 1,31 - 1,60
d EI tussen 1,61 - 2,00
e EI tussen 2,01 - 2,40
f EI tussen 2,41 - 2,90
g EI groter dan 2,91

EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) wordt gebruikt bij nieuwbouw. EI (Energie Index) wordt gebruikt bij bestaande bouw.

Let op: Bij nieuwbouw is het getoonde label een verwachting, nog niet vastgesteld. Voor meer informatie klik hier.

Voor meer informatie over de voordelen van nieuwbouw klik hier.